Orhan Veli’nin “Kuyruklu Şiir” şiirinde yaptığı durum tespitini bugün, biri pencerenin ev tarafında diğeri pencerenin sokak tarafında yaşayan kardeş iki kedinin varlığında gördüm diyebilirim. Ev tarafındakinin adı: Tekila.
Tekila’nın göğsümde yavru hali ve büyüdükten sonra gördüğüm keyif hali…
Birkaç ay önce telefonun ucundaki ses, “Yavru kediyi almak ister misin?” diye sormuştu. O yavrucuğu, öncesinde, aslında çok da hüzünlü bir günde, epeyce sevmişliğim vardı. Kedilerin yavru halinin ötesine geçemediğim için isteyememiştim. Bugün, aynı evde –ama ne ev; bebekli, kedili, papağanlı, eğlenceli ve sıcacık– kedinin bir parça büyümüş, şımarmış ve yine çok sevilesi genç haliyle karşılaştım.
Derken, bahçedeki ağaca tırmanmış bir kedi gösterdiler. Bizim kedinin kardeşiymiş! Statüsü: Sokak kediliği!
Aklımdan bir şiir ve bir soru geçti. Soru malum: Bunların hangisi daha mutludur? Hangisinin konumunda olmak seçilesidir? Romantik yanıt: Sokak kedisinin özgürlüğü yeğdir! Realist yanıt: Ekmek elden, su gölden, her daim sevilmek cabası!
Şairce yanıtlarsa, şiirde saklı!
Sokak kedisinin değerlendirmesine göre durum şudur (Orhan Veli Kanık, Yaprak, 15.12.1949) :
“Kuyruklu Şiir”
Uyuşamayız, yollarımız ayrı;
Sen ciğercinin kedisi, ben sokak kedisi;
Senin yiyeceğin, kalaylı kapta;
Benimki aslan ağzında;
Sen aşk rüyası görürsün, ben kemik.Ama seninki de kolay değil, kardeşim;
Kolay değil hani,
Böyle kuyruk sallamak Tanrının günü.
Sokakta ama evin bahçesinde… Ciğerci, pardon Mine bugün ona kıyak geçti! Kardeş maması pay edildi. Fena bir gün sayılmaz: Hem özgür, hem karnı doydu.
Bir ay sonra, ciğerciden beslenen kedinin penceresinden de bir durum tespiti gelir (Orhan Veli Kanık, Yaprak, 15.01.1950) :
“Cevap”
-Ciğercinin kedisinden sokak kedisine-
Açlıktan bahsediyorsun;
Demek ki sen komünistsin.
Demek bütün binaları yakan sensin.
İstanbul’dakileri sen,
Ankara’dakileri sen…
Sen ne domuzsun, sen!
Pencerenin ev tarafında…Pencerenin sokak tarafında..
Yine de… Merakımdır: Hangisi, diğerinin yerinde olmak isterdi, hayvan habitatında? (Sahibinden yanıt geldi: Mevsimine göre değişiyormuş! :))
Tekila yavru iken Masal henüz doğmamıştı. Şimdi bir arada nasıl mutlular ve güzeller!
Not:
Kediler üstünden Orhan Veli’nın konuya yaklaşıma ilişkin magazin yanı da olan bilgilendirme için bakılabilir: “Patates’in Orhan Velisi”